Tuesday, October 04, 2005

Jos professori puhuu esimerkiksi narratologiasta, hillitysti ja selkeästi. Lukusalissa (mutta ei luokassa) on vaaleat seinät, harmaja lattia (mutta kenties luokkatilassa?) sekä vihreät ja puunväriset pöydät. Jokseenkin liitutaulua vastaava sävy, mutta vaaleampi. ”Maalimaisempi”. Tuolien metalliset rungot ovat kiiltävän mustia (entä: luokkahuoneessa?), samoin pöytien jalat. Lattia on jotain kivilajiketta, mutta lattian kivilajike on muovia. Taulut seinillä ovat mustia ja valkoisia. Verhot ovat, ellen sanoisi, kenties beiget. Yhdestä seinästä on revitty tapettia ja laastia, arvet ovat kuin laastarin jätöksiä. Katon kulmasta puuttuu puoli metriä kertaa metri levyä. Alla on pölyistä ja maalaamatonta rakennuksen sisälmystä. Professorilla on samankokoinen kannettava puhujanpönttö, joka on puinen. Pönttö on hänelle kuin taskut. Paita on raidallinen ja takki harmaa. Narratologian päälle sekoittuu toisesta lukusalista (ei siis luokasta?) etäisesti kuuluva, pianon säestämä (luokkatilasta?) laulu. Tyttöjen, ehkä naisten, vai naaraiden? feminiinien, toisen sukupuolen? kauniimman sukupuolen, heikomman sukupuolen? hellemmän sukupuolen, älykkäämmän sukupuolen? alistetun sukupuolen, synnyttävän sukupuolen, imettävän? Etäinen laulu ja säestys. Professorin lisäksi luokassa on 17 ihmistä. Yhteensä siis 18 ihmistä. Tarkoitukseni on kertoa, kuinka tuossa vaaleaseinäisessä, harmajalattiaisessa, vihreän- & puunvärisessä, liitutaulun sävyä vastaavassa mutta vaaleammassa, ”maalimaisessa”, metallirunkoisessa, kiiltävän mustassa, muovisessa kivisyydessä, kivisessä muovisuudessa, musta- ja valkeatauluisessa, ellen sanoisi beigeverhoisessa, revittyseinäisessä, laastariarpisessa, puoli metriä kertaa metrireikäisessä, pölyisessä vain sisuksissa, maalaamattomassa mutta häviävän pieniltä osin, samankokoisuudessaan, taskuineen, raitoineen ja takkeineen, narratologiassaan, säestyksessään, toisen tilan laulussaan, pianoineen, etäisessä kuuluvuudessa, tyttönsä, naisensa, naaraansa, feminiininsä, toinen sukupuoli, kauniimpi sukupuoli, heikkoudessaan, hellyydessään, älykkyydessään, alistuneisuudessaan alistettuna, synnyttäen, imettäen, nämä 17 ihmistä, kerron siis kuinka nämä 18 ihmistä, tähän kaikkeen, professoreineen, kuinka etäinen laulu, lapsekkuudessaan ja ehkä riemussaan, kuinka se sekoittuu luokkatilaan (huoneeseen? saliin?) ja asialliseen opetukseen, kuinka yksi hetki on, kuinka elokuvallisesti voisi, kuinka runouden keinoin, kuinka musiikin?

3 comments:

TM said...

Bravo.

TM said...

Julkaisisin.

Emily Santiago said...

XP Doesn't Design? XP Always Designs
The main thesis of my book is that learning from a very short feedback loop is the key to effective software development.
Find out how to buy and sell anything, like things related to music on interest free credit and pay back whenever you want! Exchange FREE ads on any topic, like music!